In order to view this page you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

ObjectX

  • IMG_1704.JPG

  • IMG_1769.JPG

  • IMG_1772.JPG

  • IMG_1777.JPG

  • IMG_1790.JPG

  • IMG_1794.JPG

  • IMG_1803.JPG

  • IMG_1737.JPG

  • IMG_3083.jpg

Вторник, 05 Февруари 2013 15:42

Претставници од Завод за Музеј - Прилеп и градоначалникот Марјан Ристески го посетија манастирот Трескавец

Утринава заедно со претставници од Завод и Музеј -Прилеп градоначалникот Ристески го посети манастирскиот комплекс „Трескавец“ кој вчера попладне го зафати огнена стихија во која до темел изгореа конаците.


Во текот на денот ќе се врши увид во манастирот „Трескавец“ со цел да се утврди која е причината за појавата на пожарот во кој целосно изгореа конаците, а со пожртвуваната интервенција на прилепчани, на надлежните служби беше спасена црквата Успение на Пресвета Богородица од 13 век, како и сите вредни предмети.

Денеска за состојбата во манастирот ќе расправа економскиот совет на општина Прилеп, а на пладне Советот. Пожарникарите и доброволоци се на терен и будно ја следат состојбата, а во текот на наредните денови ќе започне и расчистувањето на просторот. Ќе се работи на нов проект за изградба кој ќе биде според стандарди за градба, согласно законот наследство.. Ова е трет пожар од 19 век па наваму во манастирот.

Претходно конаците гореле во 1867 година и во 1990 година. ќе се одржи и вонредна седница на за заштита на културното наследство.. Ова е трет пожар од 19 век па наваму во манастирот. Претходно конаците гореле во 1867 година и во 1990 година.

Media

Leave a comment

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.

You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.